Bliv festens bedste gæst

Manners matter! Der skal ikke så meget til for at være en exceptionel bordherre/-dame eller gæst med god stil til bryllupsfesten, nytårsmiddagen eller ved andre anledninger. Nøglen kan siges at være betænksomhed. Vi giver en gentlemans guide til gode selskabsmanerer – men meget af det gør du selvfølgelig allerede.

 

Stolen

Hiv stolen ud for din borddame – også gerne når hun kommer retur efter at have pudret næsen.

 

Servietten

Servietten hører til i skødet (det vidste du godt), men når du rejser dig fra bordet, så er det god stil at placere den på din stol fremfor på bordet.

 

Mobiltelefonen

Mobiltelefonen hører som hovedregel ikke hjemme ved bordet. Får du et vigtigt opkald så beklag høfligt, forlad bordet og klar opkaldet hurtigst muligt væk fra selskabet.

 

Samtaleemner

Et godt værn mod pinlig tavshed er at forberede sig med et par ukomplicerede samtaleemner. Inden middagen kan du evt. kort informere dig på et kulturelt nyhedsmedie (AOK, IBYEN eller lignende kan anbefales), så du har nogle gode emner at tage op, når samtalen over bordet går i stå. Temaer såsom aktuelle film, musik eller kulturelle begivenheden kan de fleste forholde sig til og deltage i en behagelig og ukompliceret samtale omkring. Du behøver ikke at føre hele samtalen, blot starte den.

 

Skab minder

Tilbyd at tage billeder af andre par, så de får et fint minde fra selskabet – og her er det selvfølgelig ok at bruge mobiltelefonen, der ellers ikke rigtig hører hjemme ved bordet.

 

Komplimenter

Giv komplimenter – men husk at være oprigtig. Husk at komplimenter ikke altid behøver at omhandle fysisk fremtræden som ”Hvor ser du godt ud”, men de kan også tage form som en del af en samtale f.eks. ”Det er en god pointe”.

 

Ærlighed

Skal man sige hvis nogen har noget i tænderne? Ja, ærlighed er generelt godt. Gør det dog på en diskret måde – hele bordet behøver ikke at vide, at Faster Anna har et halvt salathoved mellem fortænderne.

 

Øjenkontakt

Hold øjenkontakt når du skåler med folk – det handler om at være nærværende. Husk at skåle med hele bordet og ikke kun personen du sidder ved siden af eller overfor. Vær opmærksom på at det ikke er i alle kredse, at man klinker glas, men gør andre det så følg trop.

 

Få alle med

Lad andre om bordet komme til orde og inkluder dem, som ikke lige er med i samtalen. Med andre ord: Sørg for at alle er med – eventuel blot med øjenkontakt og smil.

 

Tørstig?

Skænk op til andre før du skænker op til dig selv – både med vand og vin.

 

Vær opmærksom

Hold øje med hvem der mangler noget i glasset og skænk op til dem – igen både med vand og vin.

 

Waiter?

Drikker folk ikke den vin som er på bordet, så spørg om du lige skal bestille noget andet til dem og få fat i tjeneren for dem.

 

Kom pænt hjem

Hjælp andre på med frakken, når de går og spørg høfligt om du må ringe efter en taxa for dem, så de kommer pænt hjem. Husk også gerne at åbne bildøren for andre.

 

Småkoldt?

Lån gerne din jakke ud til damer der fryser – og nej, det er ikke corny, det er bare høfligt.

 

Andre først

Hold døren for andre og gå selv ind/ud sidst. Det gælder også når du går ud/ind i en elevator.

 

Tilbyd oprigtigt hjælp

Spørg ikke ladt og halv-råbende fra sofaen “Sig til hvis jeg kan hjælpe med noget!”. Gå i stedet ud i køkkenet eller hen til din vært/værtinde og spørg høfligt – og hjælp så rent faktisk hvis der bliver takket imod dit tilbud.

 

Vært/værtinde gave

Husk vært/værtinde gaven. Hvis du er i tvivl, så vælg blomster eller en god flaske vin.

 

Tak

Husk at det altid er god stil at skrive tak for et hyggeligt selskab og godt værtskab dagen derpå. Gør det evt. bare ved at sende en SMS – forvent ikke en lang korrespondance.

Husk at etikette altid bør afstemmes efter anledningen og det øvrige selskab, så du ikke kommer til at virke påtaget. Ligeledes bør ovenstående ikke fortolkes som en tjekliste du skal igennem inden aftenen er omme. Afstem din adfærd efter situationen – og huske fremfor alt at hygge dig.

God fest!

 

Læs også: Gode råd til gommens tale

 

  • Ingen varer i indkøbskurven.