Jakkesætsguide: Kutymer og regelrytteri

Eduard Dressler byggesaet brun jakkesætguide

Der er mange kutymer omkring tøj – og især omkring tøjet til bryllup og galla. Derfor har vi samlet nogle af de guidelines der eksisterer og opsummerer dem her med en række råd til den helt rette påklædning til bryllup og galla. Husk dog at der skal være plads til personlige udtryk og præferencer mellem alle reglerne. Man kan jo bære sit tøj, som man synes og ofte bryder mode jo netop regler.

 

Mix og match

Slips og pochette (det lille ”pyntelommetørklæde” i jakkens brystlomme) bør matche i farve – men ikke i mønster og/eller materiale. Undtagelsen gør sig dog gældende, hvis man bærer plastron (en bred og mere voluminøs udgave af slipset). I så fald er det ganske almindeligt at plastron og pochette er af præcis samme stof.

Shop: Slips

Shop: Pochetter

 

Jakkeknapper

Har jakken mere end én knap bør den nederste knap ikke lukkes. F.eks. bør den nederste knap i en to-knaps-jakke ikke lukkes.

 

Skjorteærmer

1-2 cm. af din skjortes manchet bør stikke ud under dit jakkeærme. Dvs. hvis skjortens manchet slet ikke er synlig, så er din skjorte for kort i ærmerne. Hvis skjortens manchet er markant mere synlig end 1-2 cm, så er din skjorte for lang i ærmerne. Ofte er manchetten dog mere synlig, hvis du bærer en skjorte med dobbeltmanchet – ellers kan man nemlig ikke se dine manchetknapper.

Shop: Skjorter med ekstra kort og ekstra lang ærmelængde

Hvis du har svært ved at finde skjorter, der passer din armlængde, så overvej at få dem syet Custom Made. Det er faktisk ikke engang nødvendigvis dyrere end de readyt-to-wear skjorter du kan købe i butikken.

Læs også: Skjorte designguide

Tip: Er dine skjorteærmer for lange, så kan du også snyde lidt vha. ærmeholdere, der placeres på dine overarme og holder dine ærmer oppe.

 

Vestens knapper

Den nederste knap i en traditionel vest (f.eks. til et three-piece suit) bør ikke lukkes.  Ved kjolesæt lukkes alle knapper dog. Det samme gælder ofte ved veste til selskabsbrug, hvor de er designet til at lukkes helt. Kort sagt: Det varierer meget, så spørg altid blot hvis du bliver i tvivl.

 

Skjorte farve

Til bryllup kan det være en fin detalje at gommens skjorte følger farven på brudens kjole. Undtagelsen er dog kjolesæt, hvor skjorten altid en kridhvid.

Tip: Skaf eventuelt en stofprøve af brudens kjole for at være sikker på at skjorten købes i den rette farve.

 

Slipsebredde

Bredden på slipset bør matche bredden på jakkens revers. Bredt revers, bredt slips. Smalt revers, smalt slips. Vær dog opmærksom på, at dette ikke gælder ved plastron til festbrug, da de kun fås i en bredde.

 

Bælte og sko

Farven på dit bælte bør matche farven på dine sko.

Shop: Bælter

 

Åben og luk

Knap jakken op når du sætter dig ned. Det ser bedre ud og er mere komfortabelt. Husk gerne at knappe jakken igen når du rejser dig.

 

Spræt op

Når du har købt en ny jakke, så husk at fjerne de sting, der holder slidsen bagpå sammen. Det samme gælder hvis der er sting på jakkens skuldre. Vær forsigtig og brug en opsprætter.

 

Mandeben

Dine sokker bør være lange nok, til at man ikke kan se bar hud og behårede mandeben, når du sidder ned.

 

Slipselængde

Dit slips bør bindes så det lige akkurat når din bukselinning eller et par centimeter kortere.

 

Practice makes perfect

I mange kredse er en ægte butterfly kun en selvbinder-butterfly. Hvis du er nybegynder indenfor denne disciplin, så har vi et råd med til vejen: Øv dig ikke i at binde butterfly med en hvid butterfly – den bliver let grim af at blive bundet igen og igen. Brug i stedet en sort butterfly til at øve dig. Kom gerne ind i butikken og få en demonstration.

Læs også: Guide: Bind en butterfly

Shop: Butterflies

 

Matchende mænd

Hvis gommen er iklædt kjolesæt er det traditionelt set kutymen at forlover og ham, som følger bruden op også bærer kjolesæt. Der er ikke helt samme ”regler”ved festhabitter og smokings, men man kan evt. sørge for at mændenes tøj matcher ved at anvende ens tilbehør såsom slips, pochette, sokker, sko og lignende. Gommen må dog gerne skille sig ud, da han bør være den, som er dresset mest op.

Tip: Det kan også være en fin detalje, at alle herrerne bærer ens knaphulsblomster.

Shop: Knaphulsblomster

 

Dresscode

Tjek altid dresscoden når du skal til bryllup og husk, at gommen bør være den mest velklædte mand. Du bør derfor ikke komme i kjolesæt, hvis gommen f.eks. er iklædt festhabit.

Læs også: Dresscode guide

 

Og slutteligt: Hvis du er i tvivl er du altid velkommen til at henvende dig til butikken med dine spørgsmål.
Kontakt os her.

 

  • Ingen varer i indkøbskurven.