Hvad er ‘penny loafers’ egentlig? Og hvordan i al verden har herresko noget at gøre med småmønter? Penny loafers er en betegnelse for et design, der er opstået som resultat af en ganske bestemt tidsalder og ikke mindst tidsånd. Vi dykker ned i historien bag designet, og ikke mindst navnet bag dette populære skodesign.

I dag findes der ikke ét luksuriøst herreskobrand med respekt for sig selv, der ikke har penny loaferen som en fast del af deres sortiment.

Navnet

Så hvad er præcis en loafer? Og hvad har denne specifikke type med småmønter at gøre?

En loafer er ganske enkelt en sko uden snører. Penny loafers er en specifik typer loafers – en undergenre om man vil – hvis design fra 1930erne er kendetegnet ved et påsyet bånd af skind, der løber henover vristen. En vigtig detalje ved dette er, at båndet har en lille udskæring, der oprindeligt er tiltænkt som en dekorativ detalje.

Og her kommer “penny-delen” af historien i spil.

Dette dekorative loafer-design blev populært blandt college studerende, der bar skoene som en essentiel del af deres preppy-look med bl.a. chinos, kabelstrikkede sweaters og oxfordskjorter. De studerende fandt det dekorativt at bruge skoenes udskæring til at opbevare en penny. Dette var tilfældigvis også vældig praktisk i tilfælde af, at man fik brug for at foretage et nødopkald fra en mønttelefon.

Heraf opstod navnet ‘penny loafer’ til at betegne denne specifikke type sko, der ikke blot var dekorativ og stilfuld, men også fik en praktisk funktion som møntholder.

På billedet ovenfor ses penny loafers fra Church’s.

Stilen

Penny loafers er helårssko, men er ligesom andre loafer-designs særligt populære i sommerhalvåret. Skoene er nemlig særligt populære at benytte uden sokker, hvilket også kaldes ‘Italian socks’, da det “sokkeløse” look særligt er populært blandt italienerne – og ikke mindst i herremodens højborg: modemessen Pitti Uomo i Firenze.

Penny loafers designes som nævnt fra de fleste luksuriøse herreskobrands som en hjørnesten i deres basis-sortiment. Shop f.eks. penny loafers fra britiske Church’s, italienske Moreschi, Antonio Maurizi eller Sebago.

Køber du et par penny loafers i god kvalitet er der tale om en god investering til din garderobe. Skoene kan både bruges til et afslappet look med chinos eller shorts og til jakkesæt med ‘italian socks’ i bedste Pitti Uomo stil. Læs mere om hvordan du kan style dine loafers her.

På billedet ovenfor ses Church’s penny loafers stylet af Alexander B. Gram med Armor Lux strik og klassiske beige chinos for et klassisk, casual look. Alexander har dog valgt at springe ‘Italian socks’ over i denne omgang, da billedet er taget i vintersæsonen.

Shop loafers