Smoking styling: Den komplette guide

En smoking er ikke bare en smoking. Vi guider dig til det komplette smoking look med alle detaljer og finesser, som du kan overveje til at skabe et stilfuldt, gennemført og personligt look.


1. Smokingen

Når du skal finde din smoking er der 117 designs at vælge i mellem. Vi anbefaler derfor, at du starter med at tage stilling til, hvilken farve du kunne tænke dig. Man kan også have en præference for et bestemt mærke f.eks. Tiger of Sweden, BOSS, Eduard Dressler, Oscar Jacobsen eller Canali.

… eller man kan ønske at få lavet sit helt eget design fra Custom Made by Troelstrup. Sidstnævnte kan særligt anbefales, hvis du godt kunne tænke dig et mere personligt design, en særlig farve/materiale eller unik sammensætning af detaljer. Næsten alt kan lade sige gøre med custom made!

Læs også: Custom Made smoking – bliv inspireret til dit helt eget smoking design

Den helt klassiske smoking er sort (1. billede tv.), mens den blå variant (1. billede th.) i stigende grad er blevet populær – særligt til sommer.  I tillæg findes der en del kombinationer, hvor smokingen er blå, men reverset er sort (2. billede)

 

1.1. Revers

Når farvevalget er på plads, kan du gå mere i dybden med design af detaljer. En af de typiske ting du kan tage stilling til er smokingjakkens revers. Her skelnes der mellem sjalskrave og spidsrevers (se billede nedenfor).

 

Det er en smagssag, hvilket design man foretrækker og der findes ingen regler omkring, hvornår det ene er mere passende end det andet. Man mener at sjalskraven er det oprindelige smoking-design, mens spidsreverset er en tilpasning af designet, som er inspireret af jakkesæt, der netop ofte har denne type revers.

1.2. Knapper

Et af kendetegnene ved en smoking ift. et jakkesæt er, at en smoking har silkebetrukne knapper, hvilket giver et festligt og elegant udtryk. En af de aspekter som du kan tage stilling til er, hvorvidt du ønsker at din smoking skal have 1 eller 2 knapper. Ét-knaps designet er det oprindeligt smoking-design, mens to-knaps looket er en mere casual drejning, der igen er inspireret af jakkesættet.

Læs også: Smoking vs. jakkesæt – hvad er forskellen egentlig?

 

2. Skjorte – eller måske T-shirt?

De fleste styler en smoking med en smokingskjorte, men der er også andre muligheder. Hvis du ønsker et “laid-back” og trendy look, der bryder lidt med normerne og giver et friskt udtryk, så kan du f.eks. style din smoking med en lækker hvid T-shirt.

Når vi taler om smokingskjorter, findes der også her et hav af variationer. Klassisk glat smokingskjorte med skjulte knapper – den enkelte. Eller du kan vælge en version med bisser eller fortstykke i et andet og struktureret materiale for at skabe yderligere wauw effekt. Hertil kommer at du kan få smokingskjorter der kræver brystknapper, der giver dig endnu en mulighed for at sætte dit eget personlige præg på dit look. Typisk for alle smokingskjorter er at de kræver et sæt manchetknapper.

 

Til bryllup kombineres smokingen i 9 ud af 10 tilfælde med en smokingskjorte, men ønsker man at skabe et friskt og casual, festligt look kan smokingen dresses ned med en hvid T-shirt.

3. Sko

Glem aldrig at lægge kærlighed i valget af sko! De er essentielle i at skabe et helstøbt og personligt look. Husk at pudse dine sko, og hvis de er nye så husk at fjerne prismærket fra sålerne.

3.1. Laksko

Det klassiske “Black Tie” look skabes med laksko. Ønsker du at gøre det en smule mindre festligt kan du evt. vælge nogle sorte skindsko i et minimalistisk design. Nogle vælger denne variant i stedt for laksko, da et par elegante, sorte herresko kan være nemmere at få glæde af i hverdagen til andre looks end lige smokingen.


Laksko er det klassiske valg til smokingen. De skinnende sko giver et utroligt festligt look og matcher smokingens skinnende silkedetaljer fantastisk. 

3.2. Loafers

Hvis du ønsker et mindre traditionelt look kan du overveje at kombinere din smoking med loafers. Dette giver et let, elegant og mere tilbagelænet look. Det egner sig f.eks. super godt til et sommerbryllup.

Sko til gommen loafers

Loafers giver smokingen et mere casual tvist, men kan sagtens kombineres med en klassiske styling med smokingskjorte etc. 

3.3. Sneakers

Til sidst skal det nævnes at smokingen sagtens kan kombineres med sneakers. Det giver et friskt udtryk og skaber et kontrastfyldt look mellem den traditionelle smoking og de sporty sko. Vi anbefaler minimalistiske skindsneakers – gerne hvide. I tillæg anbefaler vi, at du kombinerer looket med en T-shirt i stedet for skjorte, butterfly etc. På den måde står dine sko ikke alene som casual element i dit look.

Læs også: Guide: Sådan passer du bedst på dine nye sko


Hvis du vil bryde lidt med normerne og skabe et laid-back festlook kan du kombinere din smoking med et par sneakers. Vi anbefaler et par i minimaistisk design, her fra Common Projects, så kontrasten ikke bliver alt for stor.

 

4. Seler

Få smoking-designs har bæltestropper – og hvis bukserne har bæltestropper bruges disse ikke. En af de “regler” der hænger ved omkring denne dresscode er nemlig, at man ikke bærer bælte til smoking. I stedet bærer man seler.

… eller hvis man vælger den helt casual styling med sneakers og T-shirt, så undlader man det helt.

Du kan vælge hvilket som helst par seler du ønsker, men vi anbefaler, at du vælger seler til knapper, da dette giver det mest gennemførte look. Det kræver naturligvis blot, at du får syet knapper til seler i smokingbukserne, såfremt de ikke allerede har det.

Selerne fås både bredde og smalle. Vi anbefaler, at du vælger et par med en bredde, der er afstemt efter din smokings overordnede design. F.eks. hvis du har valgt en smoking i smal pasform og med smalt revers, så passer det bedst med smalle seler, så proportionerne i looket passer sammen.

I tillæg kan du vælge mellem rigtig mange farver – og mønstre. De fleste vælger hvide seler, hvis de ikke ønsker at selerne skal være så synlige, eller sorte seler til en sort smoking og blå seler til en blå smoking. Der er dog ingen regler og selerne er et af de elementer, hvor du kan skabe et mere personligt eller kreativt look. F.eks. kan det være en rigtig flot at vælge bordeaux seler til en sort smoking og kombinere med matchende bordeaux butterfly.

Seler hører sig til et klassisk smoking look og ser meget gennemført ud, hvis du smider jakken henad festaftenen.

5. Butterfly

Endnu en af de traditionelle regler, der hænger ved, er at man bærer sin smoking med butterfly – aldrig slips. Så medmindre du er ude i den friske styling med T-shirt og sneakers, så er det frem med sløjfen. Ønsker du at gå efter en klassisk, stilfuld styling, så vælg en butterfly, der matcher din smokingsjakkes revers. Altså sort revers, sort butterfly og blåt revers, blå butterfly. Undtagelsen her er den cremefarvede dinner jacket, der også ofte har cremefarvet revers – her kan det anbefales med en sort butterfly.

Medmindre at du naturligvis vil skabe et look, der skiller sig lidt mere ud? Butterflyen er en af de aspekter ved smokingen, hvor der er plads til lidt kreativitet, såfremt du ønsker det.

Mange butterflies sælges forbundet. En del heraf kan også bindes op hvis du selv vil forsøge dig med det. Vil du have et voluminøst look anbefaler vi, at du selv binder den. Har du valgt en butterfly i et lyst materiale, kan det være en fordel at købe en ekstra i en mørk farve til at øve sig på.

Video tutorial: Sådan binder du en butterfly

 

6. Skærf

Skærfet, som “mavebæltet” kaldes, giver et virkelig elegant touch til dit smoking-look. Ved at tilføje et skærf til din smoking skaber du et utroligt stilfuldt og velklædt look. Skærfet er en af de detaljer, som er med til at adskille smokingen fra jakkesættet. Du kan evt. lade skærf og butterfly matche, hvorved du skaber et helstøbt look, der ikke bliver alt for prangende. Du kan dog også sagtens gå med f.eks. sort smoking, sort skærf og bordeaux butterfly.

Skærfet, som bæres om livet, er en super accessory til at skabe et festligt look, der adskiller sig fra jakkesættet. 

7. Manchetknapper – og evt. brystknapper

Manchetknapperne til manden kan sidestilles med smykker til kvinden. For at du kan bære manchetknapper til din smoking kræves det, at din skjorte har dobbbeltmanchetter som f.eks. smokingskjorter har.

Vi anbefaler, at du afstemmer valget af manchetknapper med dit armbåndsur, således at du f.eks. kombinerer et sølvfarvet ur med sølvfarvede manchetknapper. Det er igen med til at skabe et helstøbt og harmonisk look.

I tillæg til manchetknapper kan du vælge en smokingskjorten der skal bæres med brystknapper. Du kan f.eks. vælge at style dit look med matchende bryst- og manchetknapper, hvilket giver et skarpt og velkoordineret look, hvor der er tænkt over detaljerne.

Manchetknapper er med til at give prikken over i’et til dit smokinglook. 

8. Pochette, knaphulsblomst eller brystbuket?

Vi anbefaler, at du altid bruger din smoking med enten knaphulsblomst, brystbuket eller pochette (det lille tørklæde, som puttes i jakkens brystlommen). Du kan også kombinere elementerne, så du f.eks. både vælger at have en brystbuket og pochette eller knaphulsblomst og pochette.

 

8.1. Knaphulsblomst

En knaphulsblomst fås f.eks. som kunstig blomst i håndlavet design og giver et festligt udtryk til f.eks. bryllupper. Du kan vælge mellem forskellige størrelser alt afhængigt af præference. Ligeledes kan du vælge forskellige farver, således at blomsten kan afstemmes med de resterende accessories i dit look. Vær opmærksom på at ikke alle smokings designes med knaphul i reverset – det er derfor ikke sikkert, at din smoking er egnet til en knaphulsblomst.

8.2. Brystbuket

Har din smokingjakke ikke knaphul i reverset kan du evt. vælge en brystbuket i stedet. En brystbuket laves af levende blomster og bestilles hos en blomstbutik, så buketten er frisk på dagen. Brystbuketter er meget populære til bryllupper, hvor man f.eks. kan vælge at gommens brystbuket skal matche brudebuketten eller at gom, forlover og brudens far har den samme brystbuket. Brystbuketten placeres på jakkens revers, hvor den fæstnes med en sikkerhedsnål. Pas på at du ikke river silkereverset, når du placerer buketten.

8.3. Pochette

Vi anbefaler, at du som minimum kombinerer din smokingjakke med en pochette. Oftest vælger man en hvid silkepochette, således at materialet matcher jakkens silkerevers. Du kan dog gøre lige hvad du vil. Pochetter fås i mange farver, mønstrer og materialer, så der er plads til at skabe et personligt og kreativt udtryk, hvis du ønsker dette. Vi anbefaler dog, at du afstemmer farverne på dine accessories for et helstøbt look.

Du kan folde din pochette på 117 måder og ligesom med så meget andet, er der ikke noget som er hverken rigtigt eller forkert. Det er udelukkende et spørgsmål om, hvad man synes fungerer bedst rent visuelt. Hvis du Googler “How to fold a pocket square”, vil du uden tvivl falde over de første 10 guides til forskellige måde man kan gribe dette an på.

 

Klassisk smokingstyling med smokingskjorte, frisk brystbuket og matchende pochette og butterfly i elegant design. Smokingen med sjalskrave og i en’-knaps design. 

 

  • Ingen varer i indkøbskurven.