Smoking eller jakkesæt?

Et af de spørgsmål vi ofte bliver stillet er, hvad forskellen er på en smoking og et jakkesæt eller en habit. Det kan også være svært at gennemskue. Derfor giver vi her en uddybende forklaring på forskellen mellem de to ting samt et bud på, hvornår man bruger hvad.


 

Forskellen

Spørgsmål:
Hvad er forskellen på en smoking og et jakkesæt/en habit?

Svar:
Forskellen på smokingen og jakkesættet ligger i tøjets detaljer, da de to former for påklædning overordnet set ligner hinanden. Smokingen kan siges at være mere dekorativ end jakkesættet. Dette ses bl.a. ved:

 

01. Smokingen har et silkerevers mens jakkesættets revers er lavet i samme stof som resten af sættet.

Til venstre: Smoking med silkerevers. Til højre: Jakkesæt/habit med revers i samme stof som resten af sættet.


 

02. Smokingen har silkedetaljer såsom silkebetrukne knapper og silke ved jakkens lommer.

Til venstre: Smoking med silkebetrukne knapper. Til højre: Jakkesæt/habit med knapper i ben.


 

03. Smokingens bukser har en såkaldt silkegalon på siden af buksebenene. Dette er en påsyet stribe silke, der løber ned over syningen i siden på buksebenene.

Smokingen har silkegaloner på ydersiden af buksebenene.


 

04. Smokingbukser har ingen bæltestropper, hvilket skyldes at man (ifølge kutymen) aldrig bruger bælte til en smoking men i stedet kan vælge at bære seler.

Smokingbukser har ingen bæltestropper, men kan i stedet bæres med seler. Oftest påsyes der knapper indvendigt i buksernes linning til dette formål, men man kan også snyde lidt og vælge seler med spænder, der klemmes fast i bukselinningen.


 

I tillæg til disse detaljer er den helt traditionelle smoking designet med én knap i jakken og med sjalskrave. I dag ser vi dog mange designs som, inspireret af jakkesæt, har spidsrevers og/eller to knapper. Ligeledes kan du godt finde dobbeltradede smokings, hvilket også er et snit, der stammer fra habit-designet.

Til venstre: Smoking med spidsrevers. Til højre: Smoking med den ”oprindelige” sjalskrave


 

Når det kommer til farven er smokingen traditionelt set sort, men blå nuancer er blevet mere og mere populære. Du kan også sagtens få smokings i grøn, bordeaux eller mere kreative mønstre og strukturer – ligesom du kan få jakkesæt i alle farver og i flere materialer. Farven er altså ikke det afgørende aspekt.

 

Bonus info:
Den hvide smokingjakke kaldes også en ”Dinner Jacket”, men det er stadig en smokingjakke – blot en form for undergenre om man vil.

Den hvide variant af smokingjakken kaldes også en Dinner Jacket. Den bruges præcis som en hver anden farve smokingjakke.

Shop: Smokings

Shop: Jakkesæt


 

Tilbehør

Spørgsmål:
Hvad har man (ifølge kutymen) på til en smoking?

Svar:
Smoking bæres som nævnt aldrig med bælte, men gerne med seler. Herudover bruger man butterfly til smokingen, hvor man til et jakkesæt kan vælge mellem slips, butterfly eller plastron (en type bredere og mere voluminøst slips) til festlige anledninger. Til smokingen bærer man traditionelt laksko, da disse understøtter tøjets skinnende og glamourøse detaljer i silke. Til jakkesættet kan man tilvælge vest – enten i samme stof som jakke og bukser eller noget andet, der giver en kontrast til sættet. Til smokingen bærer man ikke vest.

Det er dog vigtigt at pointere, at der naturligvis altid skal være plads til fortolkning både af hvordan en smoking og et jakkesæt bruges. Et personligt tilvalg af andre accessories end hvad der følger kutymen kan skabe et yderst festligt og personligt udtryk.

Shop: Seler

Shop: Butterflies

 


 

 

Anledninger

Spørgsmål:
Hvad har man på hvornår?

Svar:
Det korte svar er, at det er helt op til individet, hvornår man vælger at iklæde sig det ene frem for det andet.

Skal vi komme med et mere ‘firkantet’ svar kan vi med afsæt i tøjets oprindelige designformål sige følgende:
Smokingen er et mere festlige valg af påklædning end jakkesættet/habitten. Det skyldes, at jakkesættet traditionelt set er skabt som hverdagspåklædning (og stadig er den gængse dresscode inden for mange brancher og kontorjobs), mens smokingen er skabt til festlige anledninger.

Smokingen bruges særligt til galla, nytårsfester, casinos og bryllupper. Dog brugte man traditionelt set aldrig en smoking til et kirkeligt bryllup, da et sæt tøj skabt til fest og ballade ikke var passende i Guds hus. Men i dag gør det ingen forskel og rigtig, rigtig mange bliver i dag gift i smoking i kirken.

Et jakkesæt kan langt hen ad vejen også gøres festligt, hvis du styler det med accesorries. Du kommer altså langt med en festlig vest, butterfly, pochette, manchetknapper og en knaphulsblomst. Jakkesættet kan altså også sagtens se rigtig skarpt ud til festlige anledninger – det kommer kun an på om man formår at dresse det op og gøre looket personligt og festligt.

 

  • Ingen varer i indkøbskurven.