Bomberjakken: Fra cockpittet til allemandseje

‘Bomberjakke’ er en betegnelse, der til tider bliver benyttet omkring en bred vifte af jakkedesigns. Men hvad er en bomberjakke egentlig?  Og hvad er historien bag designet? Vi stiller skarpt på jakken, der startede i cockpittet og siden er blevet allemandseje. 

Designets oprindelse

Bomberjakken udspringer oprindeligt af de såkaldte ‘pilotjakker’, som blev designet i 1940erne for at beskytte militærets piloter mod de iskolde, højere luftlag.

Designet har siden gennemgået en interessant evolution i takt med verdenshistorien, da designet løbende er blevet tilpasset både flyteknologien og de omgivelser som man fløj i.

Der findes derfor ikke en decideret definition på bomberjakken, da den kan tage afsæt i mange forskellige tidsperioder. Derfor kan mange jakker blive betegnet som bomberjakker til trods for, at de ved første øjekast ser vidt forskellige ud.

Nogle afskygninger er for eksempel korte skindjakker – sommertider med rulamskraver. Disse designs er inspireret af de første pilotjakker. De var netop primært designet i skind og rulam for at tilsikre at piloterne kunne holde varmen i de uopvarmede cockpits.

Andre designs er skabt i bomuld eller nylon. Dette skyldes, at rulam og skind blev mindre nødvendigt i takt med flyteknologiens udvikling, hvor man begyndte at have opvarmede cockpits. Derfor blev pilotjakkerne i skind og rulam i stigende grad erstattet af bomuld – og senere nylon. Ligeledes har mange designs en komfortabel, ribstrikket, kort krave i stedet for den klassiske, højere krave med flipper, der var beklædt med rulam.

Mange bomberjakker er grønne og designet med ribstrikkede, korte kraver.

Mange bomberjakker er designet med grønt overstof og orange foer. Disse designs udspringer blandt andet fra pilotjakkerne benyttet under Vietnamkrigen. Her blev piloternes jakker nemlig tilpasset de grønne omgivelser i tilfælde af at piloten skulle kunne camouflere sig ved nødlanding. Den orange inderside var designet til at have den modsatte effekt – nemlig at være opsigtsvækkende funktion, i tilfælde af at en styrtet pilot havde behov for at blive fundet.

Hvornår er noget en ‘bomberjakke’?

Da der findes talrige varianter af “den oprindelige” bomberjakke benyttet af piloter, må konklusionen angående design og definition derfor være, at det giver mere mening at tale om bomberjakker som en stilart rettere end ét specifikt design.

Til trods for de mange afskygninger kan vi dog påpege en række fællesnævnere i blandt de talrige fortolkninger af bomberjakker. For eksempel kan vi konkludere, at en bomberjakke er en kort jakke med lynlås. Så langt så godt. Herudover har jakkerne ribstrikkede kanter forneden på ærmerne og/eller jakkens underkant.

Én af fællesnævnerne blandt bomberjakkerne er de ribstrikkede kanter som set her fra Baracuta.

Jakken har lommer på fronten – enten skrålommer eller påsatte lommer med flap og knaplukning. Farve og materialevalg er der helt frit spil omkring. Ligesom de mindre detaljer, for eksempel lommen på jakkens overarm og typen af krave, også afhænger af hvilken tidsalder designet er inspireret af. Bomberjakkerne har enten almindelig krave eller den korte, ribstrikkede krave, der matcher jakkens øvrige ribstrikkede kanter. En fællesnævner, at bomberjakkerne ikke har hætte.

En populær detalje på bomberjakker er en lomme på jakkens overarm som set her.

Bomberjakken i din garderobe

I dag ses bomberjakken i utallige afskygninger, og er en casual klassiker i garderoben. Jakken giver et sporty look og gør sig godt kombineret med din garderobes øvrige casual elementer såsom polo shirts, jeans og sneakers.

G9 Harrington fra Baracuta er blot én af mange designs, der kan betegnes som en bomberjakke.

  • Ingen varer i indkøbskurven.