Pletfjerner guide

Vi elsker et godt glas rødvin, men vi hader at få det på tøjet. Det samme gælder kaffe og mange andre gode ting. Derfor giver vi en håndfuld gode råd til, hvordan du kan få pletter af tøjet.

 

Vi lægger ud med 3 gode generelle råd:

1. Du kommer langt med opvaskemiddel
Et (næsten) universalt husråd ved pletter på tøjet er at komme klar, ufarvet opvaskemiddel på pletten. Lad det virke i 5-6 timer og vask herefter tøjet efter anvisning. Andre husråd kan også være effektive, men opvaskemiddel er oftest nemmere at komme i besiddelse af hurtigt – også når du spilder kaffe på kontoret eller er til middag hos venner.

2. Jo hurtigere, des bedre
Jo hurtigere du er efter skaden er sket, des større er chancerne for, at du kan få fjernet pletten fra dit tøj. Når pletten først er tørret bliver det markant svære at fjerne den.

3. Vær nænsom
Der findes mange gode råd til, hvordan man får pletter af tøjet, men ikke alle råd tager højde for hvad tøjet egentlig kan tåle – især med hensyn til at blive vasket ved høje temperaturer eller behandlet med skrappe kemikalier.

Søger du specifikke husråd ved forskellige typer af pletter, så læs med nedenfor.

Vi gør opmærksom på, at vi desværre ikke kan garantere, at du kan få pletterne af dit tøj ved at følge disse råd. 

 

Rødvin

Når uheldet sker, så hæld rigelige mængder vand på pletten, så den vandes ud, inden pletten tørrer. Sug vandet op med et rent viskestykke eller køkkenrulle og gentag indtil pletten mindskes. Hvis der herefter stadig er farve tilbage kan du dryppe glycerin på pletten og lade det virke natten over (eller 7-8 timer), hvorefter du vasker tøjet som anvist. Det mest essentielle er, at pletten ikke får lov til at tørre ind, da dette gør det betydeligt vanskeligere at få den af. Du kan evt. putte tøjet i en lufttæt pose for at undgår at pletten tørrer ind.

Ved små rødvinsstænk er et andet godt husråd at duppe danskvand på den friske rødvinsplet og lade det virke. Har du ikke held med dette, så prøv ovenstående procedure.

 

Kaffe

Kaffepletter bør forsvinde ved vask på 95 grader – MEN det kan dit tøj sjældent tåle. Dryp i stedet glycerin på pletten, lad det virke natten over og vask herefter tøjet efter anvisning.

 

Læbestift

Hvis tøjet kan tåle at blive vasket på 60 grader kan du dyppe pletten i sødmælk og herefter vaske tøjet. Hvis tøjet ikke kan tåle mere end vask på 40 grader, så kom klar opvaskemiddel på pletten, lad virke i 5-6 timer og vask herefter tøjet efter anvisning.

 

Madolie

Stænk af madolie fra panden eller salatdressing kan fjernes med klar opvaskemiddel. Pletten bør også gå væk ved vask på 60 grader – MEN det kan dit tøj sjældent tåle. Kom opvaskesæben på pletten, lad det virke i 5-6 timer og vask herefter tøjet efter anvisning.

 

Græs

Gennemvæd pletten med glycerin og lad virke natten over (eller 7-8 timer). Du kan evt. gentage proceduren et par gange, så pletten mindskes mere og mere. Vask tilsidst tøjet efter anvisning.

 

Ketchup og tomatsauce

Ved pletter af ketchup eller tomatsauce gælder det samme som ved pletter fra madolie: Kom klar opvaskesæbe på pletten, lad det virke i 5-6 timer og vask herefter tøjet efter anvisning.

 

Frugt- og bærsaft

Pletter fra frugtsaft kan oftest fjernes ved vask på 95 grader – MEN det kan dit tøj sjældent tåle. Kom i stedet klar opvaskesæbe på pletten, lad det virke i 5-6 timer og vask herefter tøjet efter anvisning.

 

Blod

Nøglen til at fjerne blod fra tøjet er vand – iskoldt vand. Det er vigtigt, at vandet er så koldt som muligt. Hold pletten ind under en rindende vandhane, brug rigelige mængder og vær tålmodig. Undgå at gnide for meget på pletten, da du risikerer at gnubbe den yderligere ind i stoffet.

Hvis du ikke har held med at skylle pletten væk med vand, kan du forsøge at dryppe glycerin på pletten og lade det virke i nogle timer, hvorefter du igen skyller tøjet grundigt med koldt vand.

 

Vi gør opmærksom på, at denne guide er skrevet med henblik på at fjerne pletter på tøj. Ved pletfjerning på møbler eller andet kan andre anbefalinger være mere passende.

Ydermere gør vi opmærksom på at pletfjerning varierer alt efter, hvilket tøj og materialer man har med at gøre. Vi kan derfor desværre ikke garantere, at du kan fjerne pletter fra dit tøj helt ved at følge ovenstående råd. 

  • Ingen varer i indkøbskurven.