Gode råd til gommens tale

Gommens tale er et af højdepunkterne til ethvert bryllup. Nogle skriver en sang eller et digt, men de fleste holder sig til den traditionelle tale, der også er ganske anbefalelsesværdig og med absolut garanti tager kegler hos hele selskabet, men vigtigst af alt hos din udkårne. Vi assisterer med en håndfuld overordnede tips til talen.

Vi lægger ud med et par gode råd til selve skriveprocessen:

1) Begynd gerne i god tid med at skrive ting ned, som du kommer i tanke om og som ville være oplagte for dig at inddrage i din tale.

2) Lad vær med at være for selvkritisk i starten – bare skriv. Du kan altid rette talen til igen og igen efterfølgende. Oftest er det sværeste at begynde, så bare start et sted og få enderne til at mødes senere.

3) Det handler om din udkårne. Det kan godt være, at du skal huske at takke familie og venner, men sørg for at din udkårne er omdrejningspunktet i din tale.

4) Husk kærligheden. Udtryk din kærlighed på den måde, der falder dig mest naturligt. Det kan være gennem eksempler fra jeres hverdag, der illustrerer hvordan du elsker alle de små ting ved din udkårne. Det kan også være den storslåede og direkte kærlighedserklæring. Lige meget hvad så husk, at det handler om at fortælle din udkårne og alle andre, at du elsker personen og ingen andre.

5) Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken. En kærlighedserklæring er en kærlighedserklæring. Det vigtigste er, at den kommer fra hjertet.

Sjov eller seriøs?

Hvorvidt din tale skal være sjov og kreativ eller seriøs og følelsesladet kommer helt an på, hvilket forhold i har, samt den overordnede stemning for brylluppet. Det kan dog anbefales som minimum at slutte af med at være seriøs og komme med en ordentlig kærlighedserklæring til din nye ægtefælle.

The basics

Det er ganske almindeligt at gommen starter sin tale med at takke værten (medmindre man står for at holde sit eget bryllup), din udkårnes forældre samt brylluppets gæster. Herefter handler det om din udkårne.

Emner du kan vælge at inddrage i din tale:

Hvordan mødte i hinanden?

Hvad lagde du mærke til da i mødtes?

Hvorfor blev du forelsket?

Hvad sætter du pris på? Det kan f.eks. være i hverdagen eller mere overordnede personlighedstræk

Hvorfor har du valgt at gifte dig med din udkårne? 

Hvad ser du frem til at livet sammen vil bringe jer?

 Nervøs?

Selvom det sikkert ikke er megen trøst, så er det ganske naturligt at blive nervøs, når du skal holde din tale. Det er dog vigtigt at huske, at det ikke gør noget, hvis du bliver rørt, når du holder din tale. Tværtimod. Det understøtter kun hvor højt du elsker din udkårne. Slap af og lad ikke din nervøsitet ødelægge festen for dig.

Et par gode råd, der kan hjælpe, hvis du er meget nervøs:

1) Vær ikke bange for at holde lidt pauser. Drik lidt vand ind i mellem eller udbring en lille skål midt i talen, hvis du mister pusten.

2) Øv talen. Igen og igen og igen. Og husk at sige den højt – foran nogen eller bare for dig selv.

3) Skriv talen ned og hav den printet ud. Highlight gerne nogle stikord eller overskueliggør de overordnede temaer, som du vil ind på. Hvis du mister tråden kan du hurtigt komme på rette spor igen, hvis du har lavet strukturerede noter.

4) Hvis du bliver sceneskræk af at skulle tale foran mange mennesker, så fokuser på din udkårne og glem alle andre. Det er din udkårne talen er til, det handler om og som du elsker.

Læs også: Bryllupsplanlægning: Timeline og huskeliste

  • Ingen varer i indkøbskurven.